5 признака, че септичната ви яма се нуждае от почистване

Домовете и недвижимата собственост, които не са включени в градската канализационна система, се нуждаят от собствена септична инсталация и въпреки че средният им капацитет е значителен, рано или късно те ще се запълнят. За да работи ефективно и безпроблемно септичната ви яма, се нуждае от редовна поддръжка и почистване. В статията сме изброили някои очевидни признаци за това, че може би не отделяте много време на това важно нещо.

Лоши миризми в септичната ви яма 

Първата индикация за това, че нещо не е както трябва, са лошите миризми. Напълно естествено е всякакви отпадъци с органичен характер да имат неприятна миризма, особено след време, но септичните ями са устроени така, че да блокират разпространението на такива миризми. Когато дебитът на септичната яма е зает или е почти напълно запълнена, рискувате неприятните изпарения да излязат на повърхността и да се разпространят. Такива миризми също могат да бъдат индикация за изтичания или пробиви в септичната инсталация. Важно е да се обърнете навреме към професионална фирма за такава поддръжка, преди проблемите да са се задълбочили и да се наложат по-сериозни мерки.

Обратно от канала

В случай, че септичната яма е запълнена, отпадната вода много лесно би могла да се върне обратно в дома ви и да нанесе тежки здравословни и финансови проблеми, както за вас, така и за околните. Това е наистина един много лош сценарий и затова следете постоянно за оттичането и при най-малките признаци за запълване или запушване на септичната яма, потърсете професионална помощ.

Слабо оттичане

Обикновено мивките и ваните се оттичат сравнително бързо и лекото забавяне не е някакъв особен проблем. Но когато септичната яма е запълнена, оттичането се забавя доста видимо, като понякога дори няма такова. Това би могло да ви послужи именно като такъв индикатор, чрез който по всяко време да се ориентирате за това, колко запълнена е септичната яма и колко добре работи.

Проблем с тоалетното казанче

Това е друг ясен признак , че септичната система има нужда от почистване. И въпреки че септичният резервоар рано или късно ще трябва да бъде почистен, собствениците могат значително да улеснят живота си. Като спазват прост набор от правила за работа с канализацията в дома си.  Тук сме посочили някои от по-опасните  материали, които в никакъв случай не трябва да изхвърляте в канализационната система. Като пясък от котешки тоалетни, санитарни кърпи, памук, тампони, бебешки памперси, химикали, готварски мазнини, коса, лекарства.

Наводняване

Може би най-очевидният признак за това, че трябва да потърсите професионална помощ, е събирането на водата на големи локви. Резултат от запълването на септичната яма. В този случай, излишната вода се оттича на повърхността, най-вече около отводнителната площ. И това лесно би могло да се забележи, ако например вали. Високите нива на вода, които се събират и не се оттичат, са индикация за препълнена септична яма, която не може да функционира правилно.

Оценете ни!
[Общо: 0 Оценка: 0]