5 правила за правилна поддръжка на септичната яма

Въпреки че са ефективно средство за складиране и преработване на отпадна вода, септичните системи се нуждаят от немалко грижи, и ако искате да ви служат още дълги години, в статията сме ви предложили няколко съвети за поддръжка на септичната яма и правилна работа.

Водна ефективност при поддръжка на септичната яма

По правило, колкото повече вода използвате в дома си, толкова повече натоварвате септичната система и толкова повече затруднявате работата й.  Логичното нещо, което може да направите  е да намалите водния разход до нива, които ще позволят едновременно безпроблемната работа на септичната инсталация и ефективното използване на вода за домакинството. Това може да се постигне с някои наистина лесни стъпки, като например поправянето на течаща тоалетна, използването на перални и миялни машини, само когато се налага и са запълнени, инсталиране на енергийно ефективни тоалетни и глави на душове.

Какво може и какво не може?

Има някои субстанции, които в никакъв случай не би трябвало да попадат в канализацията ви и следователно в септичната яма, тъй като в нея съществува точно определен бактериален баланс, чрез който се извършва самото пречистване и той може лесно да бъде нарушен от определени елементи, които да повлияят на киселинността и да предизвикат по-късни запушвания. Някои от тези неща са готварските мазнини, памперси, превръзки,платове, мокри кърпички, цигари, химикали, бои и др.

Проверявайте редовно

Проверявайки редовно състоянието на септичната ви инсталация. Така с течение на времето бихте могли много по-лесно да откриете някакъв евентуален проблем с нея. Или да предотвратите задълбочаването на по-стар такъв. Когато правите проверка, първо огледайте самия резервоар, видимите по него компоненти и площта за оттичане, където би трябвало да има следи от повреда и изтичане на вода. Така може да се уверите също, доколко септичната яма е запълнена и да се ориентирате дали не е време да бъде почистена. Въпреки това, септичните инсталации не изискват много поддръжка и трябва да се почистват средно веднъж на няколко месеца.

Следете отводнителната площ

Площта, върху която се оттича отпадната вода е не по-малко важна от самия резервоар на септичната инсталация. Тъй като двете са взаимосвързани и проблемите на едното място дават отражение на другото. Ако отводнителната площ не работи, рискувате да повредите цялата инсталация, да я запушите и върнете отпадните води в дома си. Площта над септичната яма трябва по всяко време да е свободна. Целостта на почвата трябва да е ненарушена от корени и върху нея не трябва да се паркират коли. Или да се натоварва с тежести.

Изпомпвайте по-често

Редовното изпомпване на резервоара е нещо, което обикновено е задължително за ефективната работа и оптимално функциониране на септичната яма. Обикновено, един резервоар, при нормална употреба, не се нуждае от повече от едно изпомпване на всеки 3-5 години. Въпреки това, не е добра идея да чакате нещо да се обърка, за да потърсите помощ след това. Следете нивата на септичната яма, тъй като, колкото по-запълнена е тя, толкова повече работа ще трябва да извършва, с което се увеличава риска от повреда.

Оценете ни!
[Общо: 0 Оценка: 0]