4 начина да поддържаме септичната яма чиста

Когато се поддържат правилно, както и всяко едно друго нещо, септичните инсталации могат да бъдат в изправност в продължение на дълги години. Като тази поддръжка не е задължително да бъде професионална. В статията сме ви предложили някои лесни идеи за това, какво вие като непрофесионалисти бихте могли да направите, за да удължите живота и ефективността на септичната яма.

Използвайте водата ефективно в септичната яма

Не е тайна, че почти всяко едно домакинство използва значителни количества питейна вода за битовите си нужди всеки ден. Като някои домакинства използват около 250л. вода всеки ден. Цялото излишно количество вода в дома ви, генерирано от пране, душове или миене на съдове, отива в септичната система. И естествено, че колкото повече вода подавате в системата, толкова повече я карате да работи и увеличавате риска от повреда в нея.

Вместо това, бъдете по-отговорни в използването на водата и следете как може най-ефективно да намалите излишното количество. Това може да включва монтирането на по-ефективни душове, смесители и тоалетни. Също така бихте могли да намалите използването на уреди с висок воден разход, като миялните машини и перални , само когато наистина се налага или да разпределите прането си така, че да не натоварва много водопроводната система. Колкото по-голямо е количеството на прането, толкова повече вода се използва за изпирането му.

Изхвърляйте по правилния начин

Важно е да запомните, че всичко, което се оттича в канализационната ви система, рано или късно ще попадне в септичния резервоар. И затова е добре да се знае от хората, които използват такива инсталации. Какво може да се изхвърля там и какво не. Списъкът със забранени отпадъци включва: мазнини, готварски или такива от храна, мокри кърпички. Дамски превръзки, тампони, презервативи, памперси, тоалетна хартия, цигари, медикаменти и др.

Следете за отводнителната площ

Отводнителната площ над самия септичен резервоар е неразделна част от цялостната пречиствателна система. Тъй като тя изпълнява важната функция да филтрира замърсяванията, които  се отделят  с водата през почвата. Поддръжката й е сравнително лесна. И единствените неща, за които трябва да сте внимателни е да не паркирате върху нея колата си. Да не засаждате в непосредствена близост до нея дървета или растения, които да нарушат целостта й и да достигнат до резервоара. Не на последно място, уверете се, че водата от други източници. Като например водни помпи или улуци, не се оттича в отводнителната площ. Тъй като това би наводнило допълнително площта и нарушило работата на самата септичната яма.

Не забравяйте професионалистите

За да поддържате нормалното състояние на септичната си яма, добре е тя да бъде изпомпвана професионално поне веднъж на всеки 3-5 години. Като най-добре ще бъде да записвате подробно какви грижи полагате за инсталацията между отделните процедури. За да може след време да придобиете по-обективна представа за това как вашата употреба на вода се отразява на септичната система и колко точно я натоварва.

Отделно е добре да се запознаете лично с оценката на самата фирма, която се занимава с почистването и количеството на замърсявания и налепи, които са отстранили.

Оценете ни!
[Общо: 0 Оценка: 0]