Почистване на септични ями

Почистване на септични ями
Почистване на септични ями в София

Почистване на септични ями – експресна услуга!

Когато една яма се запуши или препълни, това често става без индикации. Тогава идваме ние – екипът по отпушване и отводняване на септични ями, контейнери и шахти. При запушена или затлачена септична яма, позвънете на нашия дежурен телефонен номер: 📞 0876 46 03 33 / 0876 10 00 19

Почистване на септични ями

Веднага ще Ви запишем час за посещение от наш екип. Ние в Евроканал ЕООД разполагаме с дежурни групи за реакция от 8.00 до 20.00 часа вкл. и събота. Ако се намирате до 30 км от София ще Ви обслужим експресно. Ако имотът Ви е по-далече от 30 км, моля направете заявка от предния ден. Ще бъдете обслужени максимално бързо.

Септичните ями

Основна особеност на повечето септични ями е, че се нуждаят от регулярно изпомпане и почистване. Затова можете да се абонирате при нас и да спестите средства. Предлагаме и опция за дезинфекциране на контейнера и около него. Така ще се отървете от миризмата на канал в двора около ямата. Доверете се на ВиК фирма с дългогодишен опит в отводняването на септични ями и шахти в София. Работим във всички квартали и вилни зони на града.

Техника за Почистване на септични ями

За да извършим работата прецизно, ние се нуждаем от правилната ВиК техника за почистване на септични ями. Фирмата ни разполага именно с такава техника: вакуумни помпи, агрегати и каналопочистващи машини и цистерни.

С тази си апаратура можем да почистим и мазниноуловители, шахти и утайници. Обслужваме частни домове, вили и къщи. Също и бензиностанции, търговски центрове, хипермаркети и подземни паркинги.

При нужда от отводняване на септични ями ни позвънете на телефон за връзка с екипа ни: 0876 46 03 33 / 0876 10 00 19

Отводняване на септични ями

Сертификати и Лицензи

Фирма Евроканал ЕООД е лицензирана фирма за ВиК услуги от МОСВ с документ №12-РД-1454-00 от 11.11.2015 г. за извършване на дейности по събирането и транспортирането на отпадъци на територията на цялата страна, съгласно чл.12, ал.2, т.3 и в съответствие с чл.1, т.41 и т.43 от Закона за управление на отпадъците. Фирмата има договор със „Софийска Вода“ АД за отвеждане и пречистване на отпадъчни води. Евроканал е сертифицирана и има издадени следните международни удостоверения:

– Сертификат ISO 14001:2005 – интегриране на система за управление по отношение на околната среда

– Сертификат ISO 9001:2008 – внедряване на система за управление на качеството

– Сертификат ISO 18001:2007 – система за управление на здравето и безопасност в работна среда

изпомпване на септична яма

 

Почистване на септични ями евроканал

 

Защо периодичното почистване на септичната яма е от голяма важност

Някои села като тези, които се разположени в най-близките предградия на градовете, вече са свързани към централизираната канализация. Но ако няма такава, ще трябва да се справите сами с организацията на канализацията т.е. да си изградите ceптична яма.

Mнoгo coбcтвeници на къщи извън града са се погрижили и са мoнтиpaли имeннo тaĸъв вид инcтaлaция, септична яма. Тя на практика е много удобна, като същевременно изиcĸвa пoвeчe гpижи. Например, периодично натрупващата се утайка на дъното й изисква редовното й почистване.

Основната функция на това съоръжение е, че то както събира, така и извършва механично почистване на отпадъчните води, които се използват. Процесите на машинно почистване на ямата включват:

 • утаяване в септичната яма
 • разграждане на органичната маса

Органичният отпадък се преработва с помощта на видове бактерии (която се добавя в ямата). Той се превръща в утайка, която остава на дъното на септичния контейнер. Също така, друга част от отпадъците не могат да бъдат преработени и те се отлагат пак на дъното. По тази причина е от съществено значение да се извършва периодично почистване на септичните ями.

Именно такова почистване следва да бъде направено от професионални и специализирани за тази дейност фирми, защото те разполагат с необходимата за целта техника и специално оборудване.

Отводняване на септични ями

Със сигурност никой не желая да се сблъска с пpoблeм като лoшия миpиc идвaщ oт ceптичнитe ями? От какво може да бъде породен той? На дъното на ямата се натрупва утайка, ĸoятo c вpeмeтo ce yплътнявa и постепенно ce пpeвpъщa в cлoй твъpдa cyбcтaнция, ĸoятo e нyжнo дa бъдe периодически пoчиcтвaнa, защото с нейното нapacтвaнe, ce нaмaлявa пoлeзния oбeм нa ĸaмepaтa и ceптичнaтa ямa влoшaвa ĸaчecтвoтo нa пoчиcтвaнe нa oтпaдъцитe.

Kaĸтo вepoятнo знaeтe, пoвeчeтo coбcтвeници на къщи мoнтиpaт имeннo тaĸъв вид инcтaлaция, пoнeжe e пpaĸтичнa и yдoбнa, нo в същото време тя иска обгрижване, ĸaтo нaпpимep peдoвнo пoчиcтвaнe.

Септичните ями извършват мexaничнo пoчиcтвaнe битoвитe oтпaдъчни вoди. Органичната маса се cъбиpa и след това пpoтичaт пpoцecите нa пoчиcтвaнe – yтaявaнe и paзгpaждaнe нa opгaничнaтa мaca.

Правилото е, че септичните ями следва дa бъдaт пoчиcтвaни най-малко вeднъж гoдишнo, зa дa фyнĸциoниpaт напълно дoбpe. И paзбиpa ce, тoвa изпомване нe би cлeдвaлo дa бъдe извършвано oт Вac самите, a да бъде направено професионално, oт cпeциaлизиpaнa зa тaзи цeл фиpмa.

Почистване на септични ями

Почистване на септични ями. Какво е необходимо да знаем?

Какво разбираме под септични ями?

Те са резервоари, които могат да бъдат свързани към водопроводната система на дома ни. Ако имате  септична яма, не забравяйте да поддържате почистването на резервоара, като го изпомпвате редовно.

Тук синтезираме всичко, което трябва да знаете за поддържането на чист резервоар на септични ями.

Защо трябва да почиствам септична яма?

Когато пускате сифона у дома, използвате вода, за да вземете душ или пуснете пералнята,..Използваната вода и отпадъците се транспортират до вашия септичен резервоар. Именно той  е проектиран така, че течността да може да се отвежда от резервоара.Но отпадъците потъват на дъното на резервоара и остават.

Тъй като отпадъците започват да се разпадат, те се превръщат в слуз или подобен на утайка материал. Изпомпването на резервоара премахва този утайков материал, предотвратявайки пълното зареждане на резервоара ви, така че той не може да функционира или прелива във вашия двор.

septichni yami

Мога ли сам да се справя с почистване на септична яма?

Технически можете самостоятелно да пристъпите към почистването й. Професионалистите обаче не препоръчват да го правите. Почистването на септична яма е труден и бавен процес. Ако е направено неправилно, можете да повредите резервоара си, да изхвърлите неправилно отпадъците или да не успеете да премахнете всички отпадъци от него.

Как да разбера кога резервоарът ми е за почистване?

Знаци, които трябва да ви подскажат:
 • Когато e необходимо резервоарът Ви да бъде  изпомпан, водата може да започне бавно да се оттича от дома ви.
 • Друг признак, че вашият септичен резервоар трябва да бъде изпомпан, са миризмите. Тези миризми можете да усетите в двора около резервоара, през тръбите във вашия дом и в близост до канализацията. Твърде неприятно е за отлагане. Погледнете услугите, предлагани от ВИК.
 • И накрая,но не на последно място: Резервоарът ви може да започне да прелива. Когато това се случи, ще видите локви или комбинация от вода и отпадъци във вашия двор около септичната яма.

Имате проблем? Свържете се незабавно с нашия екип от професионалисти за съдействие на тел: 0878 777 807.

Какво е септична яма?

Септичните системи, наричани още септични ями, са метод за управление на отпадъчните води, предназначен за единични домове. Септичните системи не са свързани с обществени канализационни системи и вместо това функционират независимо. Типичната септична система има два основни компонента, септичната яма и дренажното поле. Когато отпадъчните води се вливат във вашите канализации, те продължават през вашите тръби и в септичната яма, където след това се отделят в твърд и течена  материял. Твърдите отпадъци потъват на дъното и остават в резервоара, докато не се отстранят чрез изпомпване, докато течността преминава в дренажното поле, където бавно се изпуска обратно в почвата.

Капацитетът на септична яма се изчислява въз основа на тази формула: C = 180Ч + 2000 литра. Това ще рече, че капацитетът е равен на 180 литра на човек на ден (за една година), плюс допълнителни 2000 литра. Важно е да знаете, че при изчисляване на капацитета на резервоарите производителите приемат броя на хората, които вероятно ще живеят в дом с такъв размер. Двама души, живеещи в къща с три спални, вероятно ще им се налага да изпомпват по-рядко, тъй като резервоарът е проектиран за използване от повече хора; докато шестчленно семейство в същата къща ще трябва да изпомпва резервоара си по-често.

Какво следва да знаете при почистване на септични ями

Ако не сте живели в къща със септична яма, вероятно не знаете за новите задължения за поддръжка, които идват със септичния контейнер.

Най-важната част от поддръжката на вашата система е да изпомпвате резервоара си периодично и в тази статия ще разгледаме всичко, което трябва да знаете за изпомпването на септична яма.

 • Какво представлява почистването на септични ями?

Ключовото нещо, което ние искаме да разберете за септичните ями, е, че не всичко, което се влива в него, се оттича обратно. Течните отпадъчни води изтичат в отводнителното поле, където се филтрират и в крайна сметка се връщат към водната маса, но твърдите отпадъци потъват на дъното на резервоара. Въпреки че резервоарът ви съдържа бактерии за разграждане и уплътняване на твърдите отпадъци, той все още има ограничен обем и ще трябва периодично да се изпразва чрез изпомпване и почистване на септична яма.

 • Колко често се нуждая от изпомпване на септична яма?

Другото важно нещо, което трябва да знаете за изпомпването на септична яма, е колко често трябва да го правите. В зависимост от вида на резервоара, може да успеете да са достатъчни до три години между помпените услуги, но други резервоари ще трябва да се изпомпват всяка година. Ако не сте сигурни какъв тип септичен контейнер имате, можете да се обадите на нашия екип, за да проверите вашата система и да ви бъде препоръчана най-подходящата периодичност за вашите нужди за почистване на ямата.

Почистване на септична яма: какво да направите, ако канализацията Ви се е запушила?

Септичните ями се използват за пречистване на битови отпадъчни води.

В тях настъпва механично утаяване и биологично разлагане на органичните вещества. По време на преработката на отпадъци се образува утайка. Част от отпадъците не могат да бъдат рециклирани и  на дъното на инсталацията постепенно се натрупва слой утайка.

Какво да направите, ако септична яма е замърсена?

За да удължите живота на Вашата автономна канализационна система, е важно да почиствате септичната яма от отпадъци своевременно. Всеки модел има свой собствен алгоритъм на действия и определена времева рамка за почистване на системата.

Ако септична яма е затлачена, тогава утайката и остатъците от твърди отпадъци ще попречат на работата на системата. Ще се образува глинеподобен материал, чието премахване ще е по – трудно и по – скъпо.

Колкото по – дебел е слоят плътна утайка, толкова по – малък е полезният обем на утаяващите се камери. С натрупването на утайки септичната яма губи своята производителност и качество на пречистването на отпадъчните води. Когато нивото на утайката достигне преливната тръба, водата ще спре да изтича и ще възникне сериозна авария.

Как да почистите септична яма от замърсяване?

Ефективен начин за справяне със запушванията са препаратите, които съдържат бактерии.

Те се добавят в септична яма, където се случва разлагането на фекалните и битови отпадъци.

Препаратите ускоряват процеса на ферментация на отпадъчните води, предотвратяват утаяването на плътна утайка на дъното на септичната яма и унищожават неприятната миризма. Този метод е изключително ефективен. При използване на препарати, съдържащи бактерии, необходимостта от изпомпване на септичната яма ще бъде много по – рядка.

Кой метод е подходящ за Вас, зависи до голяма степен от модела на Вашата автономна канализационна система. Също така, методите могат да се комбинират.

След почистване на контейнера продължете да почиствате филтъра. Съдържанието на филтъра трябва да се изплакне с чиста вода, за да се отстранят суспендираните частици. Препоръчително е да правите това промиване 2 пъти годишно.

За да поддържате канализационната система в добро работно състояние за дълго време и да бъде  ефективно пречистването на отпадъчните води, е нужно да спазвате следните правила:

 

 • Редовно провеждайте процедурата за почистване.

В техническите характеристики на Вашата автономна канализационна система е посочено препоръчителното време за почистване на станцията.

 • Ако използвате анаеробни бактерии за Вашия септичен резервоар, оставяйте около 20% утайка при всяко почистване, за да не пречите на тяхната работа.
 • Ако в конструкцията на септичната Ви яма няма тръби за утайки или не знаете какво да правите, когато септичната яма е запушена, консултирайте се с професионалист.

За процедурата по почистване ще Ви е необходима вакуумна помпа, използвана в камиони за канализация. Процедурата се извършва с помощта на специални дюзи в капака на конструкцията.

 • В някои автономни канализационни системи утайките се отстраняват автоматично.

Има специални резервоари, където утайката се премества с помощта на филтри, помпи и тръби. Почиствайте този резервоар своевременно.

Често задавани въпроси

За колко време идва дежурен екип?

Отговор: Стандартно до един час е времето, за което екипът ни ще се бъде на посочения от Вас адрес. При евентуално забавяне, заради тежък трафик, Вие ще бъдете информирани за закъснение в графика ни.

Имаме ли дежурни екипи уикендите?

Отговор: Да, ние сме на Ваше разположение както в събота, така и в повечето празнични дни.
Мобилните ни групи ще отреагират бързо и ще извършат необходимото почистване на септичната Ви яма.

За колко време се отводнява септичната яма?

Отговор: Нашата фирма е сертифицирана по ИСО с внедрена система за управление на качеството, безопасни условия на труд и опазване на околната среда.
Дейностите, които предлагаме по почистване на септични ями се извършват от професионален екип със специално оборудване и превоз.
Облеклото на служителите е защитно, с всички предпазни средства.

Колко струва изпомпване на септична яма?

Отговор: Точна цена не може да има защото, стойността се определя от кубатурата на септичната яма, която се почиства и разстоянието от мястото на спиране на машината за почистване, както и от технологичния отвор.


Оценете ни!
[Общо: 5 Оценка: 4.8]