Почистване на септични ями

Съдържание
Почистване на септични ями
Почистване на септични ями в София

Почистване на септични ями – експресна услуга!

Когато една яма се запуши или препълни, това често става без индикации. Тогава идваме ние – екипът по отпушване и отводняване на септични ями, контейнери и шахти. При запушена или затлачена септична яма, позвънете на нашия дежурен телефонен номер: 📞 0876 46 03 33 / 0876 10 00 19

Почистване на септични ями

Веднага ще Ви запишем час за посещение от наш екип. Ние в Евроканал ЕООД разполагаме с дежурни групи за реакция от 8.00 до 20.00 часа вкл. и събота. Ако се намирате до 30 км от София ще Ви обслужим експресно. Ако имотът Ви е по-далече от 30 км, моля направете заявка от предния ден. Ще бъдете обслужени максимално бързо.

Септичните ями

Основна особеност на повечето септични ями е, че се нуждаят от регулярно изпомпане и почистване. Затова можете да се абонирате при нас и да спестите средства. Предлагаме и опция за дезинфекциране на контейнера и около него. Така ще се отървете от миризмата на канал в двора около ямата. Доверете се на ВиК фирма с дългогодишен опит в отводняването на септични ями и шахти в София. Работим във всички квартали и вилни зони на града.

Техника за Почистване на септични ями

За да извършим работата прецизно, ние се нуждаем от правилната ВиК техника за почистване на септични ями. Фирмата ни разполага именно с такава техника: вакуумни помпи, агрегати и каналопочистващи машини и цистерни.

С тази си апаратура можем да почистим и мазниноуловители, шахти и утайници. Обслужваме частни домове, вили и къщи. Също и бензиностанции, търговски центрове, хипермаркети и подземни паркинги.

При нужда от отводняване на септични ями ни позвънете на телефон за връзка с екипа ни: 0876 46 03 33 / 0876 10 00 19

Отводняване на септични ями
Отводняване на септични ями

Сертификати и Лицензи

Фирма Евроканал ЕООД е лицензирана фирма за ВиК услуги от МОСВ с документ №12-РД-1454-00 от 11.11.2015 г. за извършване на дейности по събирането и транспортирането на отпадъци на територията на цялата страна, съгласно чл.12, ал.2, т.3 и в съответствие с чл.1, т.41 и т.43 от Закона за управление на отпадъците. Фирмата има договор със „Софийска Вода“ АД за отвеждане и пречистване на отпадъчни води. Евроканал е сертифицирана и има издадени следните международни удостоверения:

– Сертификат ISO 14001:2005 – интегриране на система за управление по отношение на околната среда

– Сертификат ISO 9001:2008 – внедряване на система за управление на качеството

– Сертификат ISO 18001:2007 – система за управление на здравето и безопасност в работна среда

изпомпване на септична яма
Удостоверение от Камара на строителите в България
Почистване на септични ями евроканал
Удостоверение от Камара на строителите в България
Защо периодичното почистване на септичната яма е от голяма важност

Някои села като тези, които се разположени в най-близките предградия на градовете, вече са свързани към централизираната канализация. Но ако няма такава, ще трябва да се справите сами с организацията на канализацията т.е. да си изградите ceптична яма.

Mнoгo coбcтвeници на къщи извън града са се погрижили и са мoнтиpaли имeннo тaĸъв вид инcтaлaция, септична яма. Тя на практика е много удобна, като същевременно изиcĸвa пoвeчe гpижи. Например, периодично натрупващата се утайка на дъното й изисква редовното й почистване.

Основната функция на това съоръжение е, че то както събира, така и извършва механично почистване на отпадъчните води, които се използват. Процесите на машинно почистване на ямата включват:

 • утаяване в септичната яма
 • разграждане на органичната маса

Органичният отпадък се преработва с помощта на видове бактерии (която се добавя в ямата). Той се превръща в утайка, която остава на дъното на септичния контейнер. Също така, друга част от отпадъците не могат да бъдат преработени и те се отлагат пак на дъното. По тази причина е от съществено значение да се извършва периодично почистване на септичните ями.

Именно такова почистване следва да бъде направено от професионални и специализирани за тази дейност фирми, защото те разполагат с необходимата за целта техника и специално оборудване.

Отводняване на септични ями

Със сигурност никой не желая да се сблъска с пpoблeм като лoшия миpиc идвaщ oт ceптичнитe ями? От какво може да бъде породен той? На дъното на ямата се натрупва утайка, ĸoятo c вpeмeтo ce yплътнявa и постепенно ce пpeвpъщa в cлoй твъpдa cyбcтaнция, ĸoятo e нyжнo дa бъдe периодически пoчиcтвaнa, защото с нейното нapacтвaнe, ce нaмaлявa пoлeзния oбeм нa ĸaмepaтa и ceптичнaтa ямa влoшaвa ĸaчecтвoтo нa пoчиcтвaнe нa oтпaдъцитe.

Kaĸтo вepoятнo знaeтe, пoвeчeтo coбcтвeници на къщи мoнтиpaт имeннo тaĸъв вид инcтaлaция, пoнeжe e пpaĸтичнa и yдoбнa, нo в същото време тя иска обгрижване, ĸaтo нaпpимep peдoвнo пoчиcтвaнe.

Септичните ями извършват мexaничнo пoчиcтвaнe битoвитe oтпaдъчни вoди. Органичната маса се cъбиpa и след това пpoтичaт пpoцecите нa пoчиcтвaнe – yтaявaнe и paзгpaждaнe нa opгaничнaтa мaca.

Правилото е, че септичните ями следва дa бъдaт пoчиcтвaни най-малко вeднъж гoдишнo, зa дa фyнĸциoниpaт напълно дoбpe. И paзбиpa ce, тoвa изпомване нe би cлeдвaлo дa бъдe извършвано oт Вac самите, a да бъде направено професионално, oт cпeциaлизиpaнa зa тaзи цeл фиpмa.

Почистване на септични ями
Почистване на септични ями

Почистване на септични ями. Какво е необходимо да знаем?

Какво разбираме под септични ями?

Те са резервоари, които могат да бъдат свързани към водопроводната система на дома ни. Ако имате  септична яма, не забравяйте да поддържате почистването на резервоара, като го изпомпвате редовно.

Тук синтезираме всичко, което трябва да знаете за поддържането на чист резервоар на септични ями.

Защо трябва да почиствам септична яма?

Когато пускате сифона у дома, използвате вода, за да вземете душ или пуснете пералнята,..Използваната вода и отпадъците се транспортират до вашия септичен резервоар. Именно той  е проектиран така, че течността да може да се отвежда от резервоара.Но отпадъците потъват на дъното на резервоара и остават.

Тъй като отпадъците започват да се разпадат, те се превръщат в слуз или подобен на утайка материал. Изпомпването на резервоара премахва този утайков материал, предотвратявайки пълното зареждане на резервоара ви, така че той не може да функционира или прелива във вашия двор.

Септични ями - техника за изпомпване
Септични ями – техника за изпомпване

Мога ли сам да се справя с почистване на септична яма?

Технически можете самостоятелно да пристъпите към почистването й. Професионалистите обаче не препоръчват да го правите. Почистването на септична яма е труден и бавен процес. Ако е направено неправилно, можете да повредите резервоара си, да изхвърлите неправилно отпадъците или да не успеете да премахнете всички отпадъци от него.

Как да разбера кога резервоарът ми е за почистване?

Знаци, които трябва да ви подскажат:
 • Когато e необходимо резервоарът Ви да бъде  изпомпан, водата може да започне бавно да се оттича от дома ви.
 • Друг признак, че вашият септичен резервоар трябва да бъде изпомпан, са миризмите. Тези миризми можете да усетите в двора около резервоара, през тръбите във вашия дом и в близост до канализацията. Твърде неприятно е за отлагане. Погледнете услугите, предлагани от ВИК.
 • И накрая,но не на последно място: Резервоарът ви може да започне да прелива. Когато това се случи, ще видите локви или комбинация от вода и отпадъци във вашия двор около септичната яма.

Имате проблем? Свържете се незабавно с нашия екип от професионалисти за съдействие на тел: 0878 777 807.

Защо е важно да поддържаме септичната яма?

Много по-лесно за всеки от нас е просто да пренебрегне неприятното задължение да почиства септичната яма. Истината обаче е, че трябва да обръщаме внимание, и да следим кога последно сме я почистили, за да избегнем по-големи неприятности. Редовната поддръжка ще ни осигури спокойствие и ще предотврати бъдещи неприятни ситуации.

Пази се околната среда и водоизточниците чисти и безопасни

Преминаването на възможни токсични вещества в дренажното поле може да бъде затруднено заради наличието на твърди материали или утайки. Те могат лесно да се натрупат във Вашия резервоар ако не проверявате и почиствате редовно септичната си яма. Ако се застоят повече време, тези вещества могат да започнат да замърсяват водоизточниците. Може да откриете този проблем в ранен етап, ако се доверявате на експерти, които да следят състоянието на септичната Ви яма редовно.

Животът на Вашата септична яма се удължава

Точно както Вашите тоалетни и мивки, така и септичните ями могат да се запушат, заради наличието на твърди отпадъци във водата. Доброто състояние на ямата се поддържа с редовното отстраняване на запушвания, които могат да предизвикат обратното връщане на отпадъчните води във Вашия дом или двор.

Подобрява се общата ефективност

Можете да избегнете скъпите ремонти, като поддържате абсорбционната зона на ямата си в добро състояние. Тя помага на септичната яма да изсъхва по-бързо, което ще удължи нейния живот.

Ще спестите пари

Сериозните повреди на септичните ями могат да са скъпи и да обхващат дори заобикалящите ги инфраструктури. Следете състоянието на Вашата и ще си спестите освен средства и излишни тревоги.

Сигурност за Вас и близките Ви

Както беше засегнато в една от по-горните точки, натрупването на отпадъци води до образуването на токсични вещества, които могат да замърсят най-близките водоизточници. Като изключим неприятната миризми, която се отделя от неподдържаните септични ями, съществува сериозен риск за здравето. Изгответе график за редовното почистване на септичната Ви яма, за да избегнете евентуални здравословни проблеми.

поддръжка на септични ями
Септична ями – особености

Една от особеностите на септичните ями е, че се нуждаят от редовно почистване и изпомпване. Добрата поддръжка осигурява по-дълъг живот на ямата и предотвратява  натрупването на токсични вещества във водоизточниците.

Почистване на септични ями – необходима техникаЗа правилното почистване на септичната яма са необходими специални уреди. Препоръчително е да се свържете с фирма, която се занимава с професионално почистване, за да сте сигурни, че работата ще бъде извършена качествено.
Замърсяване на септична ямаТвърдите отпадъци, които остават на дъното на водата, се натрупват постепенно и могат да създадат големи проблеми. С натрупването ямата губи своята производителност и качество на пречистване. Заради това е важно да следите и поддържате септичната си яма.
Райони на обслужване за услуга изпомпване на септични ямиОбслужване всички квартали в София и близко намиращите се извънградски райони до 50 км.

Изпомпване на септични ями

След разчистването на мястото до септичната яма и отвора й, ще започне действителното почистване на ямата. Почистването на септичната яма трябва да гарантира, че всички течности и твърди частици се изпразват от септичния резервоар. За да се гарантира изпразването на твърдите вещества, компанията за почистване на септични ями ще трябва да гарантира, че слоевете утайки и нагар се разпадат и смесят с течността.

За целта те ще започнат с изпомпване на част от течността и след това изпомпване обратно в дъното на резервоара. Това ще доведе до разпадане на слоевете утайки и нагар. Маркучът може да се използва и за сондиране и разбиване на твърдите слоеве на по-малки частици. След като това бъде направено, съдържанието на резервоара може да бъде изпомпано и изхвърлено на отреденото място.

Инспектиране на септична яма

Фирмата за почистване на септични ями трябва да инспектира системата, когато я почиства, и да вземе под внимание някои важни неща

Такива са:

 • Ако има признаци на отпадъчни води по терена, особено около септичната яма и отводнителното поле
 • Признаци за високи нива на течност непосредствено преди изпомпване или някакви минали признаци за високи нива на течност
 • Обратен поток на течности в резервоара от полето веднага след изпомпването на резервоара
 • Необичайно ниски нива на течност – ако нивата на течността са ниски след нормална употреба на септичната яма в продължение на години, това може да означава, че има изтичане на резервоара
 • Притокът на някои подпочвени води в септичната яма, докато се изпомпва

Какво е септична яма?

Септичните системи, наричани още септични ями, са метод за управление на отпадъчните води, предназначен за единични домове. Септичните системи не са свързани с обществени канализационни системи и вместо това функционират независимо. Типичната септична система има два основни компонента, септичната яма и дренажното поле.

Когато отпадъчните води се вливат във вашите канализации, те продължават през вашите тръби и в септичната яма, където след това се отделят в твърд и течена  материял. Твърдите отпадъци потъват на дъното и остават в резервоара, докато не се отстранят чрез изпомпване, докато течността преминава в дренажното поле, където бавно се изпуска обратно в почвата.

Капацитетът на септична яма се изчислява въз основа на тази формула: C = 180Ч + 2000 литра. Това ще рече, че капацитетът е равен на 180 литра на човек на ден (за една година), плюс допълнителни 2000 литра. Важно е да знаете, че при изчисляване на капацитета на резервоарите производителите приемат броя на хората, които вероятно ще живеят в дом с такъв размер.

Двама души, живеещи в къща с три спални, вероятно ще им се налага да изпомпват по-рядко, тъй като резервоарът е проектиран за използване от повече хора; докато шестчленно семейство в същата къща ще трябва да изпомпва резервоара си по-често.

оборудване за почистване и отводняване

Какво следва да знаете при почистване на септични ями

Ако не сте живели в къща със септична яма, вероятно не знаете за новите задължения за поддръжка, които идват със септичния контейнер.

Най-важната част от поддръжката на вашата система е да изпомпвате резервоара си периодично и в тази статия ще разгледаме всичко, което трябва да знаете за изпомпването на септична яма.

Какво представлява почистването на септични ями?

Ключовото нещо, което ние искаме да разберете за септичните ями, е, че не всичко, което се влива в него, се оттича обратно. Течните отпадъчни води изтичат в отводнителното поле, където се филтрират и в крайна сметка се връщат към водната маса, но твърдите отпадъци потъват на дъното на резервоара. Въпреки че резервоарът ви съдържа бактерии за разграждане и уплътняване на твърдите отпадъци, той все още има ограничен обем и ще трябва периодично да се изпразва чрез изпомпване и почистване на септична яма.

Колко често се нуждая от изпомпване на септична яма?

Другото важно нещо, което трябва да знаете за изпомпването на септична яма, е колко често трябва да го правите. В зависимост от вида на резервоара, може да успеете да са достатъчни до три години между помпените услуги, но други резервоари ще трябва да се изпомпват всяка година. Ако не сте сигурни какъв тип септичен контейнер имате, можете да се обадите на нашия екип, за да проверите вашата система и да ви бъде препоръчана най-подходящата периодичност за вашите нужди за почистване на ямата.

Почистване на септична яма: какво да направите, ако канализацията Ви се е запушила?

Септичните ями се използват за пречистване на битови отпадъчни води.

В тях настъпва механично утаяване и биологично разлагане на органичните вещества. По време на преработката на отпадъци се образува утайка. Част от отпадъците не могат да бъдат рециклирани и  на дъното на инсталацията постепенно се натрупва слой утайка.

Какво да направите, ако септична яма е замърсена?

За да удължите живота на Вашата автономна канализационна система, е важно да почиствате септичната яма от отпадъци своевременно. Всеки модел има свой собствен алгоритъм на действия и определена времева рамка за почистване на системата.

Ако септична яма е затлачена, тогава утайката и остатъците от твърди отпадъци ще попречат на работата на системата. Ще се образува глинеподобен материал, чието премахване ще е по – трудно и по – скъпо.

Колкото по – дебел е слоят плътна утайка, толкова по – малък е полезният обем на утаяващите се камери. С натрупването на утайки септичната яма губи своята производителност и качество на пречистването на отпадъчните води. Когато нивото на утайката достигне преливната тръба, водата ще спре да изтича и ще възникне сериозна авария.

Как да почистите септична яма от замърсяване?

Ефективен начин за справяне със запушванията са препаратите, които съдържат бактерии.

Те се добавят в септична яма, където се случва разлагането на фекалните и битови отпадъци.

Препаратите ускоряват процеса на ферментация на отпадъчните води, предотвратяват утаяването на плътна утайка на дъното на септичната яма и унищожават неприятната миризма. Този метод е изключително ефективен. При използване на препарати, съдържащи бактерии, необходимостта от изпомпване на септичната яма ще бъде много по – рядка.

Кой метод е подходящ за Вас, зависи до голяма степен от модела на Вашата автономна канализационна система. Също така, методите могат да се комбинират.

След почистване на контейнера продължете да почиствате филтъра. Съдържанието на филтъра трябва да се изплакне с чиста вода, за да се отстранят суспендираните частици. Препоръчително е да правите това промиване 2 пъти годишно.

За да поддържате канализационната система в добро работно състояние за дълго време и да бъде ефективно пречистването на отпадъчните води, е нужно да спазвате следните правила:

 • Редовно провеждайте процедурата за почистване.

В техническите характеристики на Вашата автономна канализационна система е посочено препоръчителното време за почистване на станцията.

 • Ако използвате анаеробни бактерии за Вашия септичен резервоар, оставяйте около 20% утайка при всяко почистване, за да не пречите на тяхната работа.
 • Ако в конструкцията на септичната Ви яма няма тръби за утайки или не знаете какво да правите, когато септичната яма е запушена, консултирайте се с професионалист.

За процедурата по почистване ще Ви е необходима вакуумна помпа, използвана в камиони за канализация. Процедурата се извършва с помощта на специални дюзи в капака на конструкцията.

 • В някои автономни канализационни системи утайките се отстраняват автоматично.

Има специални резервоари, където утайката се премества с помощта на филтри, помпи и тръби. Почиствайте този резервоар своевременно.

Ето още няколко полезни съвета за почистване на септични ями:

Използвайте препарати за почистване на септични ями: Съществуват специални препарати, които се използват за почистване на септични ями. Тези препарати съдържат бактерии, които помагат за бързото разлагане на отпадъците и за предотвратяване на замърсяването на околната среда.

Избягвайте употребата на химикали: Химикалите като киселини и щипки могат да нарушат естествения процес на разлагане на отпадъците в септичната яма. Избягвайте да използвате такива химикали или други агресивни почистващи препарати, които могат да доведат до нарушаване на бактериалния баланс в ямата.

Не претоварвайте септичната яма: Претоварването на септичната яма може да доведе до изтичане на отпадъците, което е опасно за околната среда и здравето на хората. Избягвайте да хвърляте големи количества отпадъци в септичната яма, особено ако ямата е малка.

Проверявайте състоянието на септичната яма: Редовната проверка на състоянието на септичната яма е важна за откриване на евентуални проблеми и за предотвратяване на повреди. Проверете дали ямата не е пълна и дали не съществуват проблеми с дренажната система.

Използвайте услугите на професионалисти: Ако не сте сигурни в процеса на почистване на септичната яма, е по-добре да се обърнете към професионалисти. Те разполагат с необходимите знания и оборудване, за да почистят септичната яма безопасно и ефективно.

Почистване на септични ями СофияУслугата се извършва със специална  техника: вакуумни помпи, агрегати и каналопочистващи машини и цистерни и обучен екип.
Нашият персоналФирмата разполага с обучени и добре подготвени служители, както и с подходяща екипировка за изпомпване на септични ями
Работно време за почистване на септични ямиНие в Евроканал ЕООД разполагаме с дежурни групи за реакция от 8.00 до 20.00 часа вкл. и събота.
Нашите услугиРегулярно изпомпане и почистване на септичната яма, предлагаме и опция за дезинфекциране на контейнера и около него
Телефон на екипът по отпушване и отводняване на септични ями, контейнери и шахти0876 46 03 33 / 0876 10 00 19
Допълнителни услугиФирма Евроканал ЕООД почиства и мазниноуловители, шахти и утайници. Обслужваме частни домове, вили и къщи. Също и бензиностанции, търговски центрове, хипермаркети и подземни паркинги.
евроканал лого

„Занимаваме се с почистване на канали, сифони, тръби и отводняване на шахти и септични ями над 10 години.“

Евроканал

Сигурно решение за вашите ВиК проблеми

ВиК услугите, които предлагаме са с най-добро качество в страната на нормални пазарни цени. Нашите служители са многогодишни специалисти във ВИК и са отлично подготвени. Това ни дава увереност, че ще се справим със всеки проблем по каналите.

Свържете се с нас

и направете  своето запитване за почистване на септични ями

0876460333 / 0876100019

Бърза реакция и качествени резултати!

Разполагаме с 3 дежурни екипа с МПС, оборудвани за отлично завършване на работата. Притежаваме модерна апаратура за дейностите, които извършваме.

Какви услуги предлагаме
 • Услуга по отпушване на канали
 • Отпушване на тоалетни
 • Отпушване на мивки
 • Отпушване на сифони
 • Мобилна група с отлично оборудван бус с техника
 • Опитни ВиК специалисти
 • Нормални цени на работа
 • Траен ефект и чист канал!

Често задавани въпроси

За колко време се отводнява септичната яма?

Да, ние сме на Ваше разположение както в събота, така и в повечето празнични дни. Мобилните ни групи ще отреагират бързо и ще извършат необходимото почистване на септичната Ви яма.

За колко време се отводнява септичната яма?

Колко струва изпомпване на септична яма?

Оценете ни!
[Общо: 14 Оценка: 4.9]