Как работи септичната система на септичната яма

Как работи септичната система на септичната яма? Типичната септична система се състои от септична яма и някакъв вид дренажно поле за изхвърляне. Септичната яма събира всички отпадъчни води от кухнята, банята и пералнята и след това разделя твърдите частици от течностите. Септичната яма е проектирана да използва естествено срещащи се бактерии за смилане на органична материя и отделяне на плаващи материали като масла и мазнини, докато твърдите частици се утаяват от отпадъчните води.

Съвременните септични ями са разделени на две камери

В първата камера тежките твърди частици се утаяват на дъното, за да образуват слой утайка; греси и сапуни изплуват нагоре, за да образуват слой измет. Бактериите започват да работят върху твърдите вещества и частично да ги усвояват.

Течната част между двата слоя, наречена изтичане, след това се влива във втората камера, където се извършва допълнително утаяване и смилане. Изходната преграда предотвратява напускането на утайката и изметта от резервоара. Добавянето на изходна мрежа може допълнително да помогне за удължаване на живота на вашата септична система. Като предотвратява излизането на дори по-фини отпадъчни частици от септичната яма, за да запушат порите на почвата в дренажното поле.

Какво се случва с отпадъчните води под почвата

Течният отпадъчен поток изтича в дренажно поле за пречистване, което в конвенционалните гравитационни системи обикновено се състои от поредица от перфорирани тръби в канали. Предназначени за бавно освобождаване на отпадъчния поток в почвата. Бактериите и вирусите се отстраняват от отпадъчните води, докато се филтрират през почвата и в крайна сметка се изхвърлят обратно в подпочвените води.

Алтернативните системи използват помпи, за да помогнат на отпадъчните води от септичните ями да се стичат през пясък, органична материя или други среди, за да премахнат или неутрализират замърсители като болестотворни патогени, азот и други замърсители. Някои алтернативни системи са проектирани да изпаряват отпадъчните води или да ги дезинфекцират, преди да бъдат изхвърлени в почвата.

Ако дренажното поле е претоварено с твърде много вода, то ще се наводни. Което ще доведе до събиране на канализацията на повърхността или създаване на резервни копия в тоалетни и мивки.

Познайте признаците на повреда или неизправност на септичната система

Как работи септичната система на септичната яма? Повреда на септичната система води до изпускане на непречистени отпадни води и транспортиране там, където не трябва да бъде. Това може да накара канализацията да излезе на повърхността на земята около резервоара или дренажното поле или да се натрупа обратно в тръбите в сградата. Канализацията може също така да попадне в подпочвените води, повърхностните води или морските води, без никой да ги види.

Непречистените отпадъчни води носят патогени и други опасни замърсители. Излагането на тези патогени и замърсители може да разболее хората и животните. Освен това може да замърси водоизточниците и да ги направи опасни за пиене, плуване, събиране на миди и селскостопански цели.

Оценете ни!
[Общо: 0 Оценка: 0]