Как да подготвим септичната яма за лятото?

Лятото обикновено е време за градинарство, разходки сред природата, семейни и приятелски събирания извън града. Лятото е и времето когато септичната ви система е може би най-натоварена. В статията ви даваме няколко съвета за топлия сезон, които биха ви спестили много главоболия.

Следете употребата на вода на септичната система

С или без гости, логично е че потреблението на вода през лятото ще е по-високо. С непрекъснатото използване на баня, пералня, миялна машина и т.н., човек лесно може да загуби представа за това наистина колко вода използва всеки ден. За себе си, бихте могли например да намалите престоя под душа. Количеството пране, за да не се използва твърде много вода и употребата на миялна машина, само когато е пълна. Бихте могли да разговаряте и с другите членове на семейството и да решите как могат да намалят техните водни разходи.

Внимавайте къде засаждате

Ако сте запален градинар и лятото тепърва предстои, сигурно нямате търпение да започнете да засаждате. А ако притежавате и септична яма, вече най-вероятно знаете, че в никакъв случай не би трябвало да садите каквито и да е дървета или ядливи плодове около и върху отводнителната площ на септичната яма. Дървесни корени могат да нарушат подземната структура на почвата и да попречат на ефективното оттичане и цялостния процес, докато засаждането на ядливи култури върху отводнителната площ би могло силно да ги замърси и да ги направи негодни и опасни за употреба.

Внимавайте къде паркирате

Въпреки, че лятото е сезон за събирания със семейството и приятелите, обърнете специално внимание и помолете гостите си да избягват паркирането и придвижването с автомобили върху отводнителната площ на септичната яма. Прекомерният натиск, като например този от паркирани автомобили също би нарушил нормалната работа и отводняване на септичната система.  Бихте могли да използвате всякаква маркировка или конуси, за да обозначите къде може да се паркира и къде не.

Информирайте

Независимо дали гостите ви идват за няколко часа или за няколко седмици, може би ще е добра идея, предварително да им обясните как правилно да работят с водопроводната и септичната система в дома ви, за да може да се избегнат евентуални рискове от тежки повреди, неудобство за вас, гостите ви, а и не на последно място финансовите загуби, които ще претърпите.  Обяснете им какво да не изхвърлят в канализацията, как да използват водата по-практично, къде се намира отводнителната площ и т.н.

Изпомпвайте през лятото

В зависимост от това, колко натоварвате септичната инсталация, би трябвало да я изпомпвате поне веднъж на всеки 3-5 години, като лятото е най-подходящото време за това.

Оценете ни!
[Общо: 0 Оценка: 0]