Изпомпване или почистване на септичната яма. Каква е разликата?

Когато става въпрос за септични ями, думите „почистване“ и „изпомпване“, често пъти се използват взаимнозаменяемо, въпреки, че и двете имат предвид различни неща, като под изпомпване се визира процеса на отстраняване на натрупани по-твърди частици и утайки, докато при почистването се отстранява цялата вода и акумулирани налепи и утайка от дъното на резервоара.

Въпреки че разликата между двата процеса на пръв поглед не е толкова голяма, тя би могла да има много голямо отражение върху работата и ефективността на септичната система.

Почистване или изпомпване на септични ями

Всички компании, които се занимават с поддръжка на септични ями, премахват натрупаните замърсявания. Пяна и утайка посредством вакуумна помпа, но доколко са си свършили работата зависи от това кой от двата процеса използват. Някои просто изпомпват единствено водата, докато други изпомпват и водата, и акумулираните твърди нечистотии, което е и правилният начин. Има няколко основни фактора, които имат влияние при поддръжката на една септична яма:

Нередовна поддръжка

Ако редовно изпомпвате септичната си яма в порядъка на всеки 3-5 години, по-твърдите частици биха могли да бъдат отстранени много лесно. Колкото по-дебел е натрупаният слой луга, толкова по-трудно ще е отстраняването на твърди частици. А когато лугата е особено компактна, се налага добавянето на допълнително вода в резервоара. Или използването на струя под високо налягане, която да разбие натрупванията. В някои случаи утайката е образувала твърде дебел слой, и  за да може да бъде разбита  е препоръчително повторно изпомпване на всеки 6-12 месеца.

Инвазивни корени

Дълбоките корени лесно се вплитат в твърди съединения и това още повече би затруднило почистването на натрупалите се нечистотии.

Големина на капака за достъп

В някои случаи, входящият отвор към резервоара е твърде тесен, за да може да позволи на специализирания вакуумен маркуч да достигне до всички краища.

Разделителни стени

Повечето септични резервоари, инсталирани след края на 80те години, обикновено имат две отделения, които е важно да бъдат изпомпвани едновременно. Разделителните стени между тези две отделения не винаги са напълно водно изолирани едно от друго. Възможно е и дори след като водата от двете отделения е напълно изпомпена, в едното отделение да са останали всички по-твърди натрупвания. Много собственици дори и не знаят за това, което е добре дошло за някои почистващи фирми. Които таксуват за почистването на двете отделения, но всъщност почистват само едното.

Изброените дотук проблеми не само влияят върху това колко трудно или лесно би могло да бъде почистването на една септична инсталация. Но и биха могли да дадат на някой безскрупулен човек, който сте наели за тази работа. Извинението да не я довърши докрай.  Тъй като септичната яма е една скъпа система и подмяната й никак не би била евтина.

Постарайте се да я поддържате в изрядно състояние и се доверявайте само на добре проверени фирми за почистване на септични ями.

Оценете ни!
[Общо: 0 Оценка: 0]